Skip to main content

Dunai Bástya - Kikötői fogadótér

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

Monostori Erőd, Dunai-bástya Kikötői fogadótér fejlesztése KDOP-2.1.1/B-09-2010-0011 

A Monostori Erőd Nonprofit Kft., mint projektgazda 2010-ben pályázatot nyújtott be a Közép-Dunántúl Operatív Program 2.1.1/ B-09. pályázati felhívására. A projekt a bíráló bizottság döntése értelmében, az Irányító Hatóság jóváhagyása szerint 472.440.022 Ft elfogadott összköltség mellett 389.004.535 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül. A projektgazda 83.435.487 Ft önrészt biztosít tulajdonosai hozzájárulásával.

A Monostori Erődben megvalósítani tervezett „Dunai-bástya kikötői fogadótér fejlesztése” projekt tárgya a Dunai-bástya alsó szintjének felújítása és turisztikai funkcióval való felruházása. A fejlesztés kiállító- illetve szolgáltatási terek (fogadótér és rendezvénytermek) létrehozása által kívánja az erőd eddigi látogatókörét bővíteni, illetve a dunai turisztikai forgalmat idevonzani, kiszolgálni. A bástya üresen álló alsó szintje jelenleg nem látogatható, sem állandó szolgáltatás, sem rendezvény telepítésére nem alkalmas. Az épületrész jelentős felújításra szorul. A projekt keretében az épületrész műemléki irányelveket messzemenően figyelembe vevő felújítása után a létrejövő új terekben állandó- és időszaki kiállítások kapnak helyet. Állandó kiállításként kerül megépítésre a dunai hajózás tipikus hajójának, a Bőgőshajónak méretarányos makettje, a kapcsolódó helyiségekben pedig a Duna menti hagyományos mesterségek (aranymosás, hajóácsok, stb.) emlékeit felidéző, relikviáit bemutató installációk készülnek. Az ideiglenes kiállítások tematikusan a dunai hajózáshoz kapcsolódnak majd. Az erőd szolgáltatásai ezen helyszínen kiegészülnek majd múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is. A kikötői fogadótér fejlesztését, a „váróterem” és információs pont kialakítását a Dunai-bástya előtti partszakaszon lévő kikötő fejlesztése indokolja. A kialakításra kerülő helyiségek a Világörökség címre pályázó erőd elé telepítendő két pontonos kikötőn keresztül érkező vendégek fogadását, kiszolgálását biztosítják. A fogadótérben információs pont, ruhatár, szociális blokk készül, és jegypénztár is működik majd. A jól megközelíthető épületrész terei alkalmassá válnak rendezvények, családi események (esküvők, összejövetelek, stb.) megtartására, a látogatóforgalom zavartalan fenntartása mellett is. A projekt révén új munkahelyek létesülnek, a turisztikai attrakciót jelentő erőd szolgáltatásai bővülnek, a dunai hajózás és a duna-menti mesterségek hagyományait bemutató kiállítások létesülnek.

A pályázat elkészítésében az INVENTIO Kft. közreműködött, az építészeti terveket a GLG Mérnökiroda Kft. tervezői Gál Tibor és Gerák Miklós, a bástya előtti terület rendezési tervét pedig a Sporaarchitects Kft. tervezője, Vadász Orsolya készítették.